Fantastisk båttur i strålande solsken
Lördagen den 29 augusti gjorde Lödösetraktens Hembygdsföreningen resa till Dalsland. Första stoppet blev vid Hamrane Bakstuga där förmiddagskaffe intogs, kaffe med klengås. Klengås är en varm brödkaka med smör som förr breddes (klenades) med tummen och därpå ströddes riven ost. Vår resa fortsatte till Håverud där vi steg ombord på M/S Dalslandia. Lunchen åts ombord på båten. En fantastisk båttur i strålande solsken och vi fick vara med om en slussning i 10,5 slussar.
I Långbron fortsatte bussen mot Bengtsfors där vi besökte det stora friluftsmuseet Gammelgården och Halmens hus, båda belägna på Majberget. På Gammelgården finns ett 20-tal byggnader, som gav oss en god inblick i hur livet tedde sig förr. Här fick vi oss en rejäl historielektion från 1300-talet fram till 1800-talet och om varför vi hade roten och rotebönder.
På Halmens hus finns en utställning om hur halmen använts och hur stor betydelse halmen haft för Dalsland. Här intogs eftermiddagsfikan. Sedan var det dags för hemfärd genom de dalsländska skogarna.
Vi vill ge ett stort tack till vår alltid lika säkre busschaufför Yngve Ivehag och till resekommittén under Jan Ahlqvists ledning.
/Barbro Sandström