Under berättarkvällen talade deltagarna om Julförberedelser förr i världen, både sådana de varit med om själva och sådana de hört om eller läst om.

Man talade om när grisen skulle slaktas, berättade om grisar som rymde från slakten och om alla supar som skulle tas under slaktandet.

I början av november ystade man osten. När man åt den osten vid juletid var den fortfarande ganska mjuk så det gick inte att använda osthyvel utan man fick skära ganska tjocka skivor med kniv.

En del gjorde sitt öl hemma medan de flesta köpte sin öl och svagdricka från bryggeribilen som utgick från Göta. Svagdricka drack även barnen fast den höll ca 2,25 % alkohol. Få skulle ge sina barn sådant i dag.

Lutfisken var nog mer populär förr, under vintern fanns det ganska lite färsk fisk. Med träbåtarna var man inte ute när isen var tjock, så under vintern var man oftast i hamn.

Före jul skulle det också stöpas ljus. Några av deltagarna berättade om egen utrustning för att hålla stearinet varmt och att rätt temperatur är viktigt om ljusen skall bli fina. Man berättade också om att man till julottan gick hemifrån och lämnade ljusen tända. Det är också förvånande att det inte blev fler eldsvådor med alla levande ljus, t ex de man hade i julgranen.

Julstädning var inte bara att skura golven, papper på hyllorna i skafferiet skulle bytas, rena trasmattor skulle läggas på golvet, julgardinerna skulle hängas upp och julbonaderna skulle upp på väggen.

Närmare jul var det dags för bak. Först bakade småkakor och hårda brödskivor, för det stod sig länge. Därefter var det dags för det mjuka matbrödet, t ex vörtbrödet. När man bakade de hårda pepparkakorna fick ofta barnen vara med och göra pepparkakor med hjälp av olika formar såsom grisar, srjärnorn, granar etc.

Julgran började man med i Sverige i slutet på 1800-talet, med början i städerna och därefter på “finare” gårdar.
På 1920-talet började man med adventsstaken med 4 ljus, på 30-talet kom julkalendern med runda luckor utskurna i papp och på 40-talet började man med adventsstjärnan i papper med en glödlampa inuti. Den typen av adventsstjärna är för övrigt på väg att bli populär, nu med mindre brandrisk efterso moderna lampor inte blir lika varma som förr.

Dagen före jul tog man in den stora baljan så att alla fick ta sitt julbad. Om den siste som badade verkligen blev ren låter vi vara osagt, eftersom alla badade i samma vatten.